САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ С ДИРЕКТНИ ПОЛЕТИ

САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ С ДИРЕКТНИ ПОЛЕТИ
www.air-bg.com - ЦЕНТЪР ЗА РЕЗЕРВАЦИИ НА ОНЛАЙН ТУРИСТИЧЕСКА АГЕНЦИЯ АВИОТРАВЕЛ - Viber/WhatsApp: +359896889907

Съвети при дълъг полет


Когато Ви се налага да пътувате с дълъг полет и да прекарате много часове в самолет има два варианта: директен полет до желаната дестинация, или такъв с едно или повече прикачвания. Препоръчваме Ви да изберете директният варинт за полет, който ще Ви спести доста часове чакане по опашки на летищата.

Какво е Jet lag?
Jet Lag е умората в следствие на бързо присичане на повече часови зони една след друга. Земята е разделена на 24 часови зони. Времето се променя с един час на всеки 150 градуса на пътуване на изток или на запад от даден меридиан. Тялото на човека има вътрешен часовник с дневен график, поради което се събудждаме в началото на деня и си лягаме в края. Когато пътувате през различни часови зони изведнъж часовникът на организма Ви и часовникът на дестинацията, в която пристигате не са в синхрон.

В какво се изразяват симптомите на Jet lag?
  • Умора
  • Нарушаване на съня, безсъние, сънливост през деня или събуждане рано сутринта
  • Раздразнителност
  • Затруднено концентриране
  • Главоболие
  • Стомашно разстройство, диария или запек

Коло дълго се проявяват симптомите на Jet lag?
Симптомите на дискомфорт обикновено продължават само няколко дни. Силата на това зависи от броя на часовите зони, които сте преминали. Като правило се приема, че за около един ден организмът се възстановява за всяка премината часова зона. Пример: Ако сте преминали седем часови зони при пътуване, може да отнеме около седем дни, за да се възстановите напълно.

На къде е по-добре да летим ?
Има много спорове за това дали посоката на полета да е на изток или запад. Това може да бъде до голяма степен въпрос на лични предпочитания, но има известни доказателства, че хората, които са пътували на запад чувстват по-малко дискомфорт, за разлика от тези пътували на изток.

Как да облекчим стреса на оргнизма от Jet lag?
  • Няколко дни преди полета, си легнете по-рано от обичайното, ако пътувате на изток, а ако пътувате на запад, си легнете по-късно от обикновено.
  • Яжте повече плодове и зеленчуци, пийте много вода преди и по време на полета. Чаша вода на всеки час ще бъде идеална. Ограничете консумацията на сол, захар, кофеинови напитки и алкохол.
  • Облечете удобни дрехи за самия полет. Оставете тесните дънки и високите токчета и си сложете нещо широко и практично.
  • За да се чувствате по-комфортно по време на полета резервирайте си предварително самолетен билет с удобно место, ако авиокомпанията предлага тази опция. Местата в близост до тоалетната не са за предпочитане, защото там има непрекъснато движение и постоянно ще бъдете обезпокоявани. По време на полета е много важно да ставате и да се раздвижвате. Ако стоите само на едно место, освен че ще се схванете, ще получите неприятни болки в кръста и краката. Затова е по-добре си вземете самолетен билет с место откъм пътеката.
  • Дългите полети са доста изморителни, затова се опитайте да поспите. Това ще Ви зареди с повече енергия.
  • При пристигане в новата дестинация яжте малки порции през целия ден, докато организмът Ви се адаптира към новата храна.
  • След пристигнето Ви, изложете тялото си на естествена слънчева светлина или прекарайте първият си ден в добре осветени места. Доказано е, че ярката светлина може да ви помогне да се възстановите по-бързо. Това ще е знак за тялото, че е време да се събуди.
  • Направете малко упражнения, но не прекалявайте. Добър вариант е лека разходка навън през деня, за да дишате чист въздух и поддържате тялото си в движение.
  • Дори и да се чувствате отпаднали в 17:00 следобед се опитайте да издържите поне до 20:00 или 21:00 часа, така че да не се събудите рано на следващата сутрин.